Contact Form

Name

Email *

Message *

Cari Blog Ini

Europees Parlement Leden

Het Europees Parlement: Een overzicht

Samenstelling

Het Europees Parlement (EP) is een rechtstreeks gekozen orgaan met 705 leden, verdeeld over 27 lidstaten van de Europese Unie. De leden worden elke vijf jaar verkozen op basis van algemeen kiesrecht.

Nederlandse en Belgische vertegenwoordiging

Nederland heeft 29 afgevaardigden in het EP, terwijl België 21 leden stuurt. Deze vertegenwoordigers behartigen de belangen van hun respectievelijke burgers en zetten belangrijke politieke, economische en sociale kwesties op de agenda.

Taken en verantwoordelijkheden

Het EP heeft wetgevende, toezichthoudende en budgettaire verantwoordelijkheden. Het is de enige EU-instelling die rechtstreeks door burgers wordt gekozen en speelt daarom een cruciale rol in de democratische controle van de EU.

Wetgevende rol

Het EP is medewetgever van de EU en deelt deze rol met de Raad van de Europese Unie. Samen stellen zij Europese wetgeving vast die van invloed is op het leven van alle EU-burgers.

Toezichthoudende rol

Het EP houdt toezicht op het werk van de Europese Commissie en andere EU-instellingen. Het kan de Commissie ter verantwoording roepen en heeft het recht om het vertrouwen in haar op te zeggen.

Budgettaire rol

Het EP heeft samen met de Raad de bevoegdheid om de EU-begroting vast te stellen. Het controleert ook de besteding van EU-middelen en zorgt ervoor dat deze worden gebruikt voor de doeleinden waarvoor ze zijn bestemd.

Politieke fracties

De leden van het EP vormen politieke fracties, die groepen zijn van leden die dezelfde politieke overtuigingen delen. De grootste fractie in het EP is de Europese Volkspartij (EVP), gevolgd door de Fractie van de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten (S&D).

Verkiezingen

De volgende Europese Parlementsverkiezingen vinden plaats in 2024. De resultaten van de verkiezingen worden per lidstaat gepubliceerd, evenals een voorspelling van de samenstelling van het EP.


Comments